Vești bune vin pentru români. Un nou tip de voucher apare. Este vorba despre voucherele oferite pentru victimele infracțiunilor în România. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a oferit mai multe detalii despre metodologia acordării voucherelor, infracțiunile eligibile și cheltuielile ce pot fi decontate.
Așa cum spuneam, Centrul de Resurse Juridice a dat detalii despre metodologia acordării de vouchere pentru victimele infracțiunilor în România. Acest mecanism are drept scop simplificarea sprijinului acordat victimelor și acoperirea nevoilor lor urgente.
„A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.
Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.
(CITEȘTE ȘI: TICHETE DATE DE GUVERN PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CUMPĂRĂTURILE DE CRĂCIUN. CÂND VOR INTRA BANII PE CARDURI)
Românii trebuie să știe că în acest caz compensația financiară se acordă doar în baza unei cereri pentru următoarele categorii de victime:
De asemenea, au fost detaliate și costurile care se acoperă, de fapt, prin aceste noi vouchere
„Acordarea voucherelor victimelor infracţiunii pentru acoperirea nevoilor urgente reprezintă acel avans din compensația financiară acordat în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară şi într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Prin nevoie urgentă ne referim la cerinţă de produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal, exprimată explicit ori implicit de victima infracţiunii, a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate”, se mai arată în comunicatul de presă.
Cât despre procedura de acordare a voucherelor, CRJ a precizat că victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.
Este de menționat și faptul că vor fi autorizate să distribuie vouchere următoarele entităţi şi autorităţi publice: